project-single
Filter projects
Index
Selected Projects
Selected Projects
Cities
Buildings
Spaces
Objects
Commercial
Residential
Master Planning
Culture | Theatres & Concert Halls
Offices
Retail
Hospitality
Museums & Galleries
Exhibitions
Educational
Sports , Health & Wellness
(Town)houses
Lofts & Apartments
Furniture & Objects
Sustainability & Resilience
Smart Envelopes
Material Innovation
Branding & Identity
Healthy Living
Prototyping
Prefabrication
Pro-Bono
22
Curated works giving you the full breadth of our capabilities.
EST NY US
GTM+1 NL DE
GTM+8 HZ CN
HARLEM TOWNHOUSE
Prev.: ASIAN GAMES HYBRID STADIUM / CONCERT HALL
Next: VALLEY VILLAGE SHOPPING CONCEPT
project-information
project-thumbnail-close
project-thumbnail
project-thumbnail-close
cursor-previous
cursor-next

Located in the heart of historic Central Harlem, we transformed this 4-story townhouse into a sequence of interlocking rooms and luminous voids, to serve as the comfortable and joyful new habitat for a young family of four. While maintaining the unique characteristics and details of the original building, we dramatically altered the cluttered and hermetic interiors that had resulted from numerous past renovations. With decisive, strategic moves, such as the opening of the entire rear fa├žade of the elevated main floor, we created a generous, light-filled living/ dining space that now overlooks the south-facing year yard and fluidly connects with an open stair to the upper bedroom levels. Each bedroom has a highly personalized quality, accentuated with bold patterns and color, culminating in a loft-like, luxurious parent suite occupying the top floor. The overall material palette, colors and fixtures were inspired by the playful and lived-in character of the existing townhouse, with confidently modern and minimal architectural elements such as a new stair slat wall or a bold, multi-functional new kitchen and custom cabinetry volume creating a complex interplay between architecture, furniture, light and context.

Credits

Year: 2022
Location: Harlem, New York
Client: Private
Project Type: Residential
Size: 3,600 sf
Design Team: Justin Korhammer, Winka Dubbeldam, Wouter van den Heuvel, Bowen Qin, Mattia Gola
Consultants: Stratford Engineering
Photography: Federica Carlet
AA